söndag 11 september 2011

Tips på skön välbefinnande litteratur om japansk kultur och filosofi

Höst en tid att mysa in i en skön bok.

Har kommer lite litteraturtips om Japan och dess kultur.

Japanska tecken i tiden av Moonica Braw, Folkens Enografiska Stockholm 1994

En liten skrift om japansk kalligrafi. Skriften är enkla att  ta till sig och fylld av fina exempel.
Boken tar upp hur kalligrafin föddes och vägen till Japan. Från Kina och Korea kom skriftspråket och i Japan utvecklade den sig inte bara med fler tecken utan även olika stilar men också olika "alfabeten"
I boken beskrivs också hur skriftspråket blir en konstart såsom den är idag i Japan. 

Sida vid sida har Japan två religoner , Shintoismen och Buddismen , zenbuddismen.  Mycket av japans kultur är starkt präglad av Zens filosofi så även kalligrafin. Den nära relationen mellan zen och kalligrafin tas upp i Japanska tecken i tiden.

Ida Trotzig var en svensk författare som föll för den japanska kulturen och dess land. Hon var bland de första svenskar som bosatte sig i Japan när gränsen öppnade sig för västerlänningar. Under en period samlade hon Japanska sagor som resulterade sig i boken "Japanska sagor" samlade av Ida Trotzig. 
En samling av sagor som är lika underbara att läsa som vuxen och barn. Med mystik och magi, men också en del japansk visdom. När man har läst dessa sagor kan man ha en mer förståelse för den gener av manga som är trollskt och magisk. 


Yasuragi på svenska (inspiration för välbefinnande)  och Yasuragi stillhet , skönhet och harmoni  är två böcker är knyten till Hasseludden. Båda böcker tar upp välbefinnande utifrån ett japansk tradition men också dess filosofi. Dessa två böcker hämtar jag inspiration i texterna, men bara att bläddra och njuta av bilderna som finns i böckerna är oerhört välbefinnande för sinnet och själen. 
Yasuragi stillhet , skönhet och harmoni ger dig en inblick i den japanska traditionerna med utgångspunkt från alla våra sinnen. Medan  Yasuragi på svenska är mer som en handbok med konkreta  tips från  te, måltiden och meditation.  Underbara böcker att bläddra i och fyllas av välbefinnande tips.

Hoppas du blir lockad att läsa någon av dessa böcker .

Ha en underbar skön och njutbar  lässtund i japansk anda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar