söndag 12 februari 2012

Hur du forma ögonblick in i en haikudikt

Japanolog - visste är det ett intressant ord - Japanolog- Det är vetenskap om det japanska språket och japasnka kulturer. Sverige har och haft flera oerhört duktiga och skickliga japanologer. Svenska experter som har har besitter på en enorm kunskap om soluppgångens lands språk och kultur.


En av svenska japaologer är Lars Vargö som också är diplomat och numera ambassadör i Japan. Som japanolog har Lars Vargö utgivit böcker om Japan och japansk kultur. Varav att han har tolkat haiku-dikter och japansk poesi till svenska. Och man skulle kunna säga att han introducerade haiku - dikt formen till Sverige. I Visa Stenar möts två stora svenska konstnären och vänner - författaren Lars Forsell och konstnären Carl Fredrik Reuterswärd som leker med orden och pensel dragen - i all enkelhet men med ett djup i kontrasterna genom de fina linjerna. Jag skulle våga säga att i några brottstycken i Vita stenen finns en del av den förfinade konstarten - Haiku.


Haikus fader är författaren Matsu Basho som levde på 1600- talet. Ursprunget till haiku var den längre diktformen, renga , en kedjedikt som flera författare turades om att skriva. Basho skrev de första raderna och satt sin färg på dikter och sen följdes de andra efter. 


En svenska haiku dikt  består av  5-7-5 stavelser på tre rader. På japanska skrivs haiku på en rad och då räknar man tecken rytmen.


I en traditionell haikudikt finns följande ingredienser.
Ska finnas en årstid/natur angivelse
Ge en ögonblicksskildring
Och avsluta med en överraskning en aha !!!




Den äldsta haiku som skrevs av Matsuo Basho på 1600-talet :



Den gamla dammen
 en groda hoppar i
ljudet av vatten



Titta dig omkring och se det som sker i just här och nu,  i just denna ögonblick. Låt dig inspireras av ögonblicken och börja lek med orden. Experimentera med orden. Låt dina i aktaggelse från din vardagsliv fångs upp i en haikudikt.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar